Siuntėjas

10,07€
*Kaina VAGA lojalumo programos nariams
11,85€
Atsiėmimas knygynuose VAGA Tikrinti likutį fizinėse parduotuvėse
Leidykla: Alma littera
Autorius Lois Lowry
Informacija
  • Metai 2024
  • Viršelis Kietas
  • Puslapiai 192
  • ISBN 9786090160459

„Siuntėjas“ aprašymas

Įsivaizduokite pasaulį be skausmo, troškulio ir praradimų. Skamba neblogai? O ar įsivaizduojate pasaulį be spalvų, muzikos ir meilės? Ar norėtumėte jame gyventi? Tobulai sutvarkytoje ateities visuomenėje viskas ramu ir vienoda, niekas neišsiskiria, niekas nekenčia nepritekliaus, kiekvieno žmogaus gyvenimas čia apskaičiuotas ir sunormuotas. Neišsiskiria ir kalba, kurioje netoleruojamas bet koks nors kiek vaizdingesnis posakis. 

Kai Jonas išrenkamas naujuoju Atminties Saugotoju, senasis žvelgia į jį su gailesčiu. Mat nei Jonas, nei skaitytojas tuo metu dar nežino, jog viską atsiminti yra ne tik privilegija, bet ir nenusakoma kančia. Nes į žodį „viskas“ įeina viskas: ir švenčių džiaugsmas, ir skausmas, kurį išgyveni patirdamas, kai kare žūsta tavo bendraamžis. Tobulai sutvarkytoje Jono bendruomenėje mirties tarsi nėra. Kaip, beje, ir meilės. Nėra net tokių sąvokų. 

„Sunkiausias dalykas Atminties Saugotojui yra ne skausmas. Sunkiausia, kad saugai prisiminimus vienas. Jais reikia dalintis.“

Jonas vienintelis patirs ir sužinos apie didžiausius žmonijos nuopuolius ir laimėjimus. Jis vienintelis žinos, ką reiškia skausmas, baimė... ir meilė. Po truputį Jonas skausmingai suvokia, kiek daug tobula visuomenė yra praradusi... Bet ar jis gali ką nors pakeisti?

Kupinas vidinės įtampos ir vaizduote stebinantis kūrinys bet kokio amžiaus skaitytoją paskatins susimąstyti apie žmonijos dabartį ir ateitį, apie stulbinančius laimėjimus ir skaudžius praradimus.

Kūrinys įtrauktas į vaikų literatūros eksperto dr. Kęstučio Urbos 8 kl. mokiniams rekomenduojamų knygų sąrašą.

Apdovanotas kūrinys ugdo literatūrinį suvokimą ir vaizduotę; 

skatina susimąstyti apie svarbiausias šeimos ir visuomenės vertybes;

skatina susimąstyti apie dalykus, kuriuos paprastai priimame kaip savaime suprantamus.

Tai viena populiariausių visų laikų distopijų jauniesiems skaitytojams.

Lois Lowry (g. 1937) – garsi amerikiečių rašytoja, kurios 1993 m. parašyta apysaka „Siuntėjas“ vos pasirodžiusi tapo tikra sensacija. Kūrinys netrukus buvo įvertintas vienu reikšmingiausių vaikų literatūros apdovanojimų – Niuberio medaliu.


Rašyti komentarą

Norėdami rašyti komentarą turite prisijungti arba užsiregistruoti